Élménybeszámoló

ENIBE – Pécs, 2018. március 2.-3.

A versenyeket sokan hajlamosak egyenlővé tenni a vérre menő küzdelemmel, aminek egyetlen célja a győzelem. Vitathatatlan, mindenki nyerni szeretne ezekben a megmérettetésekben. De vajon tényleg csupán a dobogó legfelsőbb foka jelenthet katarzist? Csak az számít, kinek a nyakában lóg az arany érem? Valóban ellenségek a versenytársak?

Az ilyen sztereotípiák megcáfolására egy remek példa az ENIBE. Amíg nem vettem részt az eseményen, azt gondoltam, ez csak egy verseny, amit minden évben megrendeznek és minden iskolának presztízskérdés a győzelem. Nos, be kell valljam, tévedtem, de nem hibáztatom magam, hisz ezt valóban át kell élni, ahhoz, hogy, megértsük miért különleges. Épp ezért leírni is rendkívül nehéz, milyen a hangulat egy- egy ENIBE-s hétvégén. Ennek ellenére, megpróbálok saját tapasztalataimon keresztül betekintést nyújtani a verseny legkiemelkedőbb pillanataiba.

A Károlyiban töltött 5 évem során csupán 2 versenyen voltam, azok mégis nagy hatással voltak rám. Már önmagában az is csodálatos dolog, mikor 2 kultúra ilyen közel kerül egymáshoz. Nagyon felemelő érzés azt látni, hogy -a manapság fennálló feszült nemzetközi helyzet ellenére- a teljesen különböző országból és kultúrából érkező emberek milyen jó kapcsolatot ápolnak. Számomra lenyűgöző mind a spanyol nemzetiségű tanárok, mind a magyar pedagógusok lelkesedése, akik újra és újra ugyanolyan izgalommal vágnak neki a felkészülésnek és a verseny lebonyolításának. Ők minden évben szívből örülnek a mi örömünknek és sikereinknek, amiket természetesen nélkülük nem érhetnénk el!

Azt gondolom, a spanyol kéttannyelvű oktatásban kapott nyitottságunk miatt, mi diákok sem ellenségként tekintünk egymásra, hanem mint egy nagy családra, amit a spanyol nyelv és kultúra szeretete köt össze. Az ENIBE pedig egy tökéletes lehetőség arra, hogy megismerhessünk hasonló érdeklődésű embereket és új barátságok köttessenek. Ezek azok, amikért egy versenyhétvége tele van késő estig tartó beszélgetésekkel és sok-sok nevetéssel. Szeretném külön kiemelni az eredményhirdetést, ugyanis ez talán a legmeghatóbb része a versenyprogramnak. Kevés olyan éremosztást látni, amin mindenki ugyanannyira örül a másik sikerének, akármelyik iskolából is érkezett a győztes. Nos, az ENIBE eredményhirdetése ilyen. Itt mindenkinek jár a hatalmas taps és ováció, legyen az 9-es vagy végzős vagy szervező tanár, így tehát nem csoda, ha valaki már nem bír küzdeni a gombóccal a torkában és kicsordulnak azok a bizonyos örömkönnyek.

Remélem, sokan kedvet kapnak az ENIBE-hez és részük lesz hasonló élményekben! Ezúton is köszönöm az összes tanáromnak, akik lehetővé tették, hogy ott legyek Veszprémben és Pécsett! Szintén hálás vagyok az összes diáknak és közreműködő pedagógusnak, akik felejthetetlenné tették ezt a versenyt!

Sáfrány Melissa 12.C

Eredmények

Az idei ENIBE-t a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium rendezte.
Fantasztikus munkát végeztek, mindenki nagyon jól érezte magát, ezt ezúton is nagyon köszönjük!

Diákjaink a következő versenyszámokban remekeltek:

Mind az előkészítős szókincsversenyen, mind az előkészítős matekversenyen indult csapat első helyezést ért el. (Gere Laura, Lippai Csenge, Kovács Dóra, Kis Martin valamint Szilveszter Laura, Chen Yidong, Tóth Barnabás, Győri Roland)

Szintén csapatverseny volt a civilizációs verseny, ahol a 12. évfolyamosaink hozták el az első díjat. (Krizsán Panna, Sáfrány Melissa és Kajos Gergő.)

Első lett Veres Villő (10.) a monólogo nevű versenyszámban.

fordítóversenyen nemcsak az első helyet szerezte meg egy tanulónk, Hubai Krisztina (12.), hanem a másodikat is egy károlyis diák hozta el, Ádám Zsolt (11.).

vitaverseny 12. évfolyamos kategóriában Holyba Ferenc második helyezett lett.

Külön díjat nyert a Benedek Bálint (9.) által készített kisfilm.

És végül, de nem utolsósorban iskolánk színdarabjában szereplő diákjaink nyerték mind a legjobb férfi, mind a legjobb női főszereplőnek járó díjat: Ocskay Fanni (9.) és Szalai Dominik (9.).

Minden résztvevőnek nagyon köszönjük a lelkesedését és a munkáját! 
Menü